Albrecht Dürer - Annesinin portresi (1514)


Rönesans döneminin üstün yetenekli ve çok yönlü bir Alman ressamı Albrecht Dürer 
başarısının bir getirisi olarak,  hümanizmin merkezi olan ve Reformasyon ilkelerini resmen benimseyen ilk yerlerden biri olan Nuremberg'de, Erasmus (19.73.120), Philipp Melanchthon ve Willibald Pirkheimer de dahil olmak üzere Avrupa'nın seçkin ilahiyatçılarından ve bilim adamlarından bazılarına erişebiliyordu . Sanatçı Nuremberg'in belediye binası için, Martin Luther'in tercümesinde kentin Lutheranlık'ı kabul etmesine saygı gösteren metinler içeren Four Apostles'ın (1526, Alte Pinakothek, Bayerische Staatsgemäldesammungen, Münih) iki panelini boyadı de boyadı
Dürer bu tabloda annesini resmetti, eserin bizim için teşkil ettiği örnek ise bir resmin bize hissettirdiklerinin ona olan yaklaşımımızı etkileyebileceği gerçeği. 
Kitaptan... "Yaşlı kadının ve onun eriyip gitmekte olan yaşamının gerçekçi çizimi.."
Resmin bize belkide hiç gelmesini istemediğimiz o günleri "hayatın sonunu" yorgun ve tükenmiş bir yaşamı betimlemesi bizi rahatsız edebilir, belkide  esere olan estetik bakışımızı doğrudan etkileyebilir. Resmedilenin genç veya yaşlı bir kadının olması resme veya onun güzelliğine olan bakış açımızı değiştirmeli mi ? 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peter Paul Rubens - Oğlu Nicholas'ın Portresi (1620 dolayları)

Bartolome Esteban Murillo - Sokak Çocukları (1670-1675 dolayları)